achtste zaligheid lille

Over ons

Waar lekker eten en gezelligheid samenkomt

Bij De Guykes, Is Iedereen Welkom!

Een gezellige babbel aan onze bar met een heerlijke cocktail of frisse pint? Of liever lekker eten met vrienden en familie in onze brasserie? Iedereen is welkom!

Kom genieten met vrienden & familie in Brasserie D’Achtste Zaligheid. Bij ons is iedereen welkom en gezelligheid troef!

 

Vanwaar De Naam?

We wilden een naam die een link had met de gemeente Lille. We vroegen ons af wat er zo uniek was in Lille en zo we kwamen bij De achtzalighedenboom terecht. D’Achtste Zaligheid verwijst hier dus naar.

De achtzalighedenboom is een grove den op het grondgebied van de Kempense gemeente Lille, gelegen vlak bij de Rollekensberg in de Lilse bossen, en is geklasseerd als monument.

Hij is bekend omwille van zijn grillige vorm en is dan ook een vliegden. De boom, genoemd naar de acht zaligsprekingen van Christus, dankt zijn naam aan het feit dat hij oorspronkelijk over het uitzonderlijke aantal van acht stammen beschikte. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog zou er echter één zieke stam van afgezaagd zijn, om op die manier verdere besmetting van de boom te voorkomen. Volgens een ander verhaal dat de ronde doet, zouden stropers de stam hebben afgezaagd om zich te wreken op een boswachter die hen eerder had betrapt.

De boom kreeg alleszins reeds een vermelding in een werk over de meest merkwaardige bomen van België uit 1910. In maart 2013 werd de boom door een storm zwaar beschadigd. Bij recent dendrochronologisch onderzoek (2014) kon de leeftijd van een omgewaaide stam worden bepaald. Op de stamschijf die ter hoogte van het maaiveld werd genomen zijn er in totaal 190 jaarringen af te lezen. De laatste volledige jaarring op de stamschijf werd gevormd in 2013. De oudste groeiring werd gevormd in 1824. In 2014 werd bekendgemaakt dat het einde van de boom nabij is, maar D’Achtste Zaligheid houdt (voorlopig) nog wel stand.

2000: Patleentje wordt D’Achtste Zaligheid

In 2000 namen Guy Valckx en Guy Peeters, de Guykes, restaurant-tea room Patleentje over om er café-brasserie D’Achtste Zaligheid te starten. Patleentje kreeg een volledige facelift en op 2 juni 2000 ontvingen ze hun eerste klanten. Omdat er in de nabijheid weinig eetgelegenheden waren, boden ze een breed gamma aan van pannekoeken en snacks tot vis- en vleesgerechten. Het bleek meteen een groot succes te zijn. De familiale sfeer viel goed in de smaak bij de gasten, waardoor die zich van bij de start thuis voelden in deze gezellige brasserie.

 

In 2015 besloten de Guykes dat het tijd was voor een volledige make-over van de zaak. Onder het goedziend oog van projectleider Jan Heylen, werd de brasserie volledig gestript tot op de ruwbouw en herrees er een nieuwe, moderne brasserie. Enkel de onderstellen van de tafels en 1 frigo aan de bar bleven behouden. De rest werd volledig vernieuwd. Dit resulteerde in een moderne brasserie waar het gezellig vertoeven is. De gashaard is de blikvanger van de brasserie en zorgt voor een romantische sfeer. De drie delen – bar, het huiselijke middengedeelte en de open veranda – lopen vloeiend in elkaar door. Zo creëerde Jan Heylen een gezellige brasserie met drie verschillende ‘sferen’ die toch samen één gezellig geheel vormen.

2004: Café-Brasserie wordt Brasserie-Feestzaal

Al sinds de start kwamen er veel groepen over de vloer voor allerhande feestjes en activiteiten. Om deze families, verenigingen, bedrijven, … beter te kunnen verwennen en flexibiler te kunnen zijn naar de klanten toe, werd de zaak in 2004 uitgebreid en werd van het woongedeelte een feestzaal gemaakt. Er was weinig aanbod en veel vraag naar een afzonderlijke ruimte waar men naar eigen believen kon feesten, vergaderen, … . Hiermee konden de Guykes inspelen op de wensen van de gasten en konden de gasten in de brasserie ook in alle rust genieten van een romantisch diner.

Evolutie

Sinds de start in 2000 evolueerde D’Achtste Zaligheid mee met zijn klanten. D’Achtste Zaligheid is een begrip geworden in Lille en omgeving en daar zijn we fier op. De lat werd in de loop der jaren steeds hoger gelegd en dat zie je ook aan het interieur en aan de gerechten. Het (voorlopige) hoogtepunt was de derde plaats bij onze eerste deelname aan de Horeca Hospitality Awards in 2017. Deze lijn willen de Guykes doortrekken en ook in de toekomst willen ze hun klanten zalig laten genieten in hun gezellige brasserie. Kom dus zeker eens langs voor een romantisch etentje maar vergeet dan zeker niet te reserveren, zeker in het weekend. Reserveren kan nu ook online: snel, makkelijk en wanneer je online reserveert maak je kans op een waardebon van € 25. Zeker eens doen !!